Känns det som en öken i munnen? Sitter tungan fast i gommen? Har du ett grustag under läppen? Smakar det illa i munnen? Du är inte ensam! Allt fler får problem med muntorrhet (Xerostomi). Faktum är att muntorrhet är den tredje vanligaste biverkningen från mediciner enligt FSS. Som tur är finns det idag produkter som lindrar dina besvär.

SALIVSTIMULERANDE SUGTABLETTER

Den tredje vanligaste biverkningen från mediciner enligt FSS är muntorrhet. Sjukdomar som diabetes, depression eller reumatism kan leda till nedsatt salivsekretion och subjektiv muntorrhet. Saliven har en viktig funktion för munhälsan då den sköljer munnen och förhindrar syraangrepp på tänderna och tillför mineraler. Saliven hjälper till att skölja bort matrester och bakterier som annars kan ge upphov till karies. Utöver det skyddar saliven munnen från svampinfektioner och andra munsjukdomar. Saliven hjälper till att smörja dina tänder och slemhinnor. En fuktig slemhinna är en skyddande barriär mot de angrepp som tänder och tandkött utsätts för dagligen.

EKULF har tagit fram salivstimulerande sugtabletter som hjälper mot din muntorrhet.

EKULF FUKTISAR

EKULF Fuktisar är en sugtablett för dig som är muntorr. Fuktisar är sockerfria sugtabletter som effektivt stimulerar salivproduktionen.

De aktiva ämnena är äppelsyra, natriumcitrat och dicalciumfosfat. Tillsammans med sötningsmedlen ökar de salivproduktionen och hjälper till att balansera pH-värdet i munnen. Som sötningsmedel används xylitol, sorbitol, isomalt och steviaglykosider. Tabletterna ger en frisk och behaglig känsla och används med fördel efter varje måltid eller vid behov.

Sugtabletterna levereras i en fräsch liten ask som är smidig att ha med sig överallt. Produkten är tillverkad i Sverige. En ask innehåller 30 tabletter och rekommenderad dosering är 12 tabletter per dag. EKULF Fuktisar används från 12 år och är medicinteknisk, klass 1 och CE-märkt.

FLERA GODA SMAKER

Sugtabletterna finns i sex olika goda smaker för att skapa variation och att du ska hitta din favorit.

SALIV

Saliven är viktig för vårt välbefinnande för att kunna tala, tugga och svälja. Normalt produceras mellan 1-1,5 liter saliv per dag. I munnen finns det både stora och små salivkörtlar. De stora, parvisa spottkörtlarna bildar saliv fr.a när man äter, tuggar och suger. Denna saliv har ett något högre pH-värde (pH 7,5) som bidrar till att snabbt höja pH-värdet i munnen. De små salivkörtlarna bildar saliv under hela dygnet, t.o. m. på natten, och finns utspridda i gommen och på kindens insida. Denna saliv (vilosaliv) har något lägre pH (cirka 6-6,5) än tuggstimulerad saliv, saliven är mer trögflytande och skyddar/smörjer munnen. För lite saliv eller fel sammansatt saliv (lågt pH-värde <7) ökar risken för bl.a muntorrhet, bakterier, plack, svampinfektioner och karies.

AKTIVA INGREDIENSER

ÄPPELSYRA
Äppelsyra är en karboxylsyra som finns i frukt och växter, till exempel i äpplen, druvor och plommon. Äppelsyra stimulerar salivproduktionen och kan också användas för att reglera vätskebalansen.

XYLITOL
Xylitol (björksocker) är ett naturligt sötningsmedel som utvinns från den finländska björkroten. Den skyddar tänderna mot syraattacker, plack, karies och bidrar till att höja pH-värdet i munhålan.

ISOMALT
Nya kliniska studier visar på liknande pH-höjande effekter som Xylitol.

MINERALER
Mineraler finns naturligt i saliven. Om salivproduktionen är låg kommer slemhinnorna att drabbas. Ekulf Fuktisar innehåller dicalciumfosfat som hjälper till att skydda munhålan.

HITTA DIN FAVORITSMAK